">

sobota 18. června 2016

Čas loučení... a nových začátků

Když jsem byla malá, říkával můj tatínek, že bych mohla být profesionální plačka:-)

Byla jsem schopná se rozplakat téměř na požádání. Plakala jsem u loučení na konci školního roku, při loučení s rodiči, když jsme jeli na školu v přírodě a při loučení se spolužáky, když jsme ze školy v přírodě odjížděli.
Plakala jsem, když jsme na konci prázdnin/ víkendu, odjížděli z chalupy domů. 
Při filmech- v těhotenstvích dokonce i u reklam- při čtení knížek, a samozřejmě u písníček...

Teď, když už jsem velká holka, to není vlastně ani o chlup lepší... Naopak, myslím, že pláču čím dál tím častěji.
Třeba na školních besídkách dětí. Když je sleduji a poslouchám, jak recitují/tančí/hrají divadlo/nebo na saxofon/zpívají...- tak to přímo vzlykám a zajíkám se i když se na konci školního roku loučíme s učitelkami...

Nesnáším loučení a tohle období, kdy končí školní rok a tak nějak se řada věcí uzavírá a spousta nových cest a kroků je před námi, to nějak těžko zvládám... 



Děti rostou a i mé poslední "miminko" po prázdninách půjde do školy... Školní rok tu už skončil a když jsem ten poslední školkový den seděla před školkou... vzpomínala jsem... kolikrát jsem tam na té lavičce seděla, kolikrát jsem zazvonila na zvonek na vratech, kolik svačinek a obědů a ty roky zabalila, kolik slz dojetí jsem polkla na kolika besídkách, kolik obrázků jsem dostala... Ufff...  
Všecko je takhle správné, já vím...ale stejně je to tak těžké...




A pak...ještě další vzpomínky mne v tomhle ročním období pokaždé rozpláčou. Vzpomínky na dětství... mám nesmírně intenzivní vzpomínky na dětství spojené právě s touhle částí roku. 
Jak tatínek po práci trhal třešně a já mu je ujídala, jak mne pomáhal vybírat růže ze zahrádky pro paní učitelku, jak jsme se balili na prázdniny na chalupě a z Prahy vyjížděli Vartburgem naloženým až po střechu. Jak jsem byla šťastná...tam uprostřed hor a lesů. Ruce a pusa celá modrá od borůvek a nohy samá modřina od lezení po skalách a stromech. A vlasy voněly po táboráku. 
Spaní ve stanu s podsadou a ráno melta v kotlíku. A louky plné zvonků a kopretin. A stavění domečků pro skřítky. Pro ty tři skřítky z maminčiných pohádek. 

Tolikrát jsem tam prošla těmi lesy, proběhla se po těch loukách... vím, že až tam zase jednou půjdu, budu přesně vědět, kde který kámen a která cestička, je.
Strašně moc bych si přála se tam jednou vrátit. 

A tahle písnička...panečku, při té se ale pláče...

16 komentářů :

  1. krasne napsano <3 jsem uplne stejna B-) Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Terezko... krásné .. ať se "miminku" ve škole líbí a daří ..
    taky jsem si zavzpomínala na ty krásné chvíle dětství .... tak jasně to člověk všechno vidí a cítí .....
    Díky. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Jarko, úplně i cítím všechny ty vůně dětství... :-) T

      Vymazat
  3. Do školy? Už? Tyjo to se chodí nějak dřív? A jinak úplně chápu... Já mám teď taky náročné období...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně ano,teď v září půjdou do školy děti narozené v celém roce 2016. Ať je to náročné období co nejrychleji pryč!! T

      Vymazat
  4. Terezko, mam to podobne a s vekem je to snad jeste horsi. A pro me ty my mimimka budou vzdyckym miminka:-). Uzijte si prazdniny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasný, že budou už napořád naše miminka:-) Krásné dny, Marcelko!! T

      Vymazat
  5. Úplně to samé jsem zažívala u besídek a konců škol u velkých kluků a teď to mám znova s tím nejmladším. A Wartburgem jsme jezdívali taky, k tetě na chatu do Beskyd ... Dokonce ho pamatují i ti velcí kluci :-) Ať se nejmladšímu ve škole líbí a všem hezké léto. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím vypadá, že se těší. Kéž by mu to vydrželo. Měj se moc fajn T.

      Vymazat
  6. Krásné... :) Taky nemám ráda loučení a změny nesu sice statečně, ale trvá mi, než si zvyknu... :) Já toto školkové období mám teprve před sebou sice, ale jako učitelka jsem taky konce školního roku nesla hrozně těžce, protože jsem všechny svoje "děti" měla vždycky moc ráda, takže pocitu rozumím... :) Hezké prázdniny dětem! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Terezka, predstav si, že si až teraz začínam užívať krabicu tvojej olivovej kozmetiky, moje baby si ju vtedy zobrali na horné poschodie a ja som ju objavila nepoužitú....tak si užívam teraz, vytešujem sa, rozmaznávam a myslím s vďakou na teba a usmievam sa:-)
    papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak to mám radost, že se Ti líbí a voní:-) Měj se moc a moc dobře T.

      Vymazat
  8. Letní pozdravení k moři odsud,kde zrají jahody a třešně.Jen těch luk plných kopretin a zvonků ubylo a vůbec,se od dob našich prázdnin mooooc změnilo.Proto je někdy dobře,se dojímat u těch vzpomínek,které jsou nějaké hezčí,než je skutečnost.Přeju ze srdce krásné léto,kdy bude stát za to,si je zapamatovat.Mějte se moc krásně a pozdravujte od nás suchozemců moře a bílo modré domečky vedle oliv ;-) .H

    OdpovědětVymazat
  9. Hanko, přesně tohle jsem potřebovala slyšet!! Děkuju, děkuju moc! A přeju taky krásné léto

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny Vaše případné komentře.